Lörtsy on tuttu etenkin toriruokana. Sitä saa toki myös kaupoista ja kauppahalleista. Vöner sopii hyvin korvaamaan lihan tähän savonlinnalaiseen piirakkaan.

Vegaaninen lörtsy (Vöner)
Vegaaninen versio Savonlinnan herkusta
Ainesosat
Lörtsytaikina
- 125 g margariinia
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1,25 dl soijajogurttia (sokeriton)
Täyte
- 200 g Vöneriä
- 1 punainen paprika
- 1 isohko sipuli
- 1 tl mustapippuria
Voiteluun
- 3 rkl vettä
- 1 tl agar agar -jauhetta
Valmistusohjeet
- Sekoita kylmä margariini ja jauhot. Lisää soijajogurtti ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin odottamaan
- Hienonna sipuli ja paprika. Kuullota pannulla. Lisää Vöner ja paista vielä hetki
- Ota taikina jääkaapista ja kaulitse se ohueksi levyksi leivinpaperin päälle. Levitä täyte taikinan toiselle puolikkaalle jättäen vapaaksi n. 2cm reunasta
- Taita/nosta leivinpaperin avulla toinen puolikas taikinasta täytetyn puolikkaan päälle. Painele reunat haarukkaa apuna käyttäen kiinni
- Sekoita vesi ja agar agar, lämmitä seos niin, että se kiehahtaa (kattilassa tai mikrossa). Voitele lörtsy seoksella ja pistele taikinaan ilmareikiä haarukalla
- Paista 225 asteessa 30 minuuttia
Vinkit ja muistiinpanot
Mikäli et pidä vöneristä, voit korvata sen esimerkiksi kauriksella tai härkislastuilla
(Kuva: Unsplash)
Vastaa