Raparperi eli tarharaparperi (Rheum rhabarbarum) on tatarkasveihin kuuluva erittäin hapan vihannes, jonka meheviä varsia käytetään ruokana.
Raparperia voidaan käyttää esimerkiksi piirakoissa, kiisselissä ja hilloissa.
Tässä näppärä resepti, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Vegaaninen raparperipiirakka
Raparperipiirakka on suomalainen varma valinta
Ainesosat
Piirakkapohja
- 3 dl kaurajuomaa
- 1,5 dl rypsiöljyä
- 1 dl sokeria
- 1 dl fariinisokeria
- 5 dl vehnäjauhoja
- 3 rkl perunajauhoja
- 1 tl kardemummaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 tl leivinjauhetta
- 0,5 tl suolaa
Raparperi
- 300 g raparperinvarsia pilkottuna
Muruseos
- 1,5 dl vehnäjauhoja
- 0,5 dl fariinisokeria
- 0,25 tl suolaa
- 50 g margariinia
Valmistusohjeet
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen
- Tee muruseos: Nypi margariini, fariinisokeri, jauhot ja suola murumaiseksi seokseksi. Laita seos odottamaan
- Pilko raparperin varret paloiksi
- Sekoita kaurajuoma, öljy ja sokerit
- Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne muutamassa erässä öljy-kaurajuomaseokseen. Sekoita tasaiseksi, mutta älä enempää kuin on tarpeen
- Ota vuoka, halkaisijaltaan 24cm tai suurempi tai n. 25 x 30cm. Asettele leivinpaperi pohjalle ja sivuille ja kaada taikina vuokaan. Laita raparperinpalat taikinan päälle
- Murustele muruseos päälle
- Nosta vuoka uuniin ja paista noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikun avulla: Piirakka on valmis, kun keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu taikinaa
- Anna piirakan jäähtyä kokonaan ennen kuin leikkaat sen paloiksi. Tarjoile vegaanisen vaniljakastikkeen tai jäätelön kera
Vinkit ja muistiinpanot
Nautitaan yksin (tai) hyvässä seurassa
Vastaa