Vegaaninen lihapiirakka eli lihis eli vihis tuli tunnetuksi herkuksi jokunen aika sitten. Tässä ohjeet kuinka voit itse valmistaa tämän herkun alusta loppuun.

Vegaaniset lihapiirakat (alusta loppuun itse)
Maukas vegaaninen lihis eli vihis
Ainesosat
Taikina
- 6 dl maustamatonta kauramaitoa
- 50 g tuorehiivaa
- 2 rkl öljyä
- 2 rkl sokeria
- 1 rkl suolaa
- 14 dl hiivaleipäjauhoja (määrä on noin)
Täyte
- 1,5 dl puuroriisiä
- 1,5 dl soijarouhetta
- 2 sipulia
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 rkl etikkaa
- 1,5 tl suolaa
- 1,5 tl sokeria
- 1 tl rouhittua mustapippuria
Friteeraamiseen
- 1 l auringonkukka- tai rypsiöljyä
Valmistusohjeet
Taikina
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liota hiiva sen sekaan. Lisää joukkoon suola, sokeri sekä öljy
- Sekoita joukkoon jauhot pikkuhiljaa lisäten, kunnes tuloksena on kimmoisa taikina. Anna taikinan levätä liinan alla noin tunti
Täyte
- Huuhtele riisi siivilässä ja keitä 25 minuuttia (tai pakkauksen ohjeen mukaan)
- Turvota soijarouhe vedessä, jonka jälkeen puristele ylimääräinen neste pois. Kuullota pilkotut sipulit pannulla öljyssä. Lisää soijarouhe sekä mausteet. Valuta riisi ja lisää pannulle. Sekoita hyvin
Piirakat
- Kumoa taikina jauhotulle alustalle ja muotoile se pitkulaiseksi. Leikkaa 16 samankokoiseen palaan
- Muotoile taikinapaloista pallot ja kaulitse ne n. 16cm pitkiksi soikioiksi. Sivele soikion toinen reuna vedellä ja lusikoi n. 2 rkl täytettä taikinan päälle. Taita tasku kiinni ja painele sauma haarukalla. Pistele pintaan ilmareikiä. Asettele valmiit taskut tasaiselle pinnalle liinan alle odottamaan paistamista
- Kuumenna öljy kattilassa. Öljy on valmista paistamiseen (n. 180 astetta), kun öljyyn laitettu pieni taikinapala nousee pintaan ja ruskistuu minuutissa. Laske levyn lämpöä parin ensimmäisen paiston jälkeen ja nosta lämpöä tarvittaessa
- Laske lihapiirakka varovasti reikäkauhalla öljyyn ja paista molemmin puolin ruskeaksi. Aseta valmis lihis talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois
Vinkit ja muistiinpanot
Voit korvata soijarouheen nyhtökauralla tai härkiksellä: Pilko paketillinen nyhtökauraa tai härkistä pienemmäksi ennen kuin lisäät ne pannulle.
(Kuva: Unsplash)
Vastaa